Pokojové rostliny dodají vašemu interiéru zcela jiný ráz, zútulní jej, a navíc pročistí vzduch v místnosti. Nezáleží na tom, jestli jste zkušení zahradníci, nebo s pěstováním květin teprve začínáte ‒ vhodná pokojová rostlina se najde pro každého.

Vybrali jsme 9 oblíbených pokojových rostlin a poradíme vám, jak o ně správně pečovat.

Orchidej – královna pokojových rostlin

Na celém světě se nachází více než 15 tisíc druhů orchidejí. Není proto divu, že kvete ve všech myslitelných barvách, od jemných růžovobílých kreseb až po temně vínová okvětí. Orchidej je považována za „královnu mezi květinami“ a právem patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Díky svým zářivým květům upoutá pozornost v každé místnosti a skvěle doplní jakýkoliv styl interiéru.

Odrůdy orchidejí, které se u nás běžně pěstují, nejsou náročné na péči. Preferují polostinná stanoviště, příliš mnoho přímého slunečního světla by mohlo rostlinám ublížit.

Orchideje ve své tropické domovině čerpají živiny z vlhkého vzduchu, a proto jim nesvědčí přemokření kořenů. Zeminu orchidejí proto udržujte provzdušněnou a jen mírně vlhkou. Bohatě postačí, když rostlině jednou za týden dopřejete vodní lázeň.

Monstera – základ moderního interiéru

V jihoamerických deštných pralesích, odkud pochází, roste jako popínavá rostlina, která se obtáčí kolem kmene stromů. U nás ji známe především jako stálezelenou okrasnou rostlinu. V poslední době získala na oblíbenosti i díky trendu Urban Jungle.

Hledáte-li nenáročnou pokojovou rostlinu, je monstera tou správnou volbou, a to i pro úplné začátečníky. Rostlina není náročná na zálivku, postačí ji zalít jednou za týden, když začne svrchní vrstva půdy vysychat. Monstera rovněž ocení, když ji čas od času orosíte nebo otřete její listy vlhkou houbičkou.

Pamatujte na to, že rostlina špatně snáší přímé sluneční světlo. Proto ji neumisťujte například na okenní parapet, kde by se její listy mohly lehce spálit nebo zežloutnout. Vhodné je polostinné, dostatečně prostorné stanoviště. Letní vysoké teploty monsteře nevadí, je přirozeně zvyklá na teplé a vlhké klima.

Juka – palmám podobná pokojovka

Do našich obývacích pokojů si cestu ze Střední a Jižní Ameriky našla i juka. I když svým vzhledem připomíná palmu, patří ve skutečnosti do čeledi chřestovitých.

Díky svým exotickým listům a robustnímu vzrůstu se stala oblíbenou pokojovou rostlinou. Některé druhy, například juku vláknitou, však lze pěstovat i celoročně venku na zahradě.

Juka je citlivá na přemokření, postačí ji zalévat jednou nebo dvakrát za 14 dní. Rostlině se bude dobře dařit v polostínu i na přímém slunci. V letních měsících můžete juku přenést na balkon nebo terasu. V zimě uvítá nižší teploty, které by však neměly klesnout pod 10 °C. Ideální je proto přezimování juky v prosklené lodžii nebo zimní zahradě.

Pilea – oblíbená kytka s originálním tvarem listů

Pilea peperomioides se postará o to, abyste měli v pokoji zeleno po celý rok, a navíc pročistí vzduch v místnosti. Její listy mají neobvyklý kulatý tvar, díky čemuž si vysloužila řadu přezdívek. Říká se jí třeba palačinková rostlina nebo Chinese money plant, tedy čínská penízková rostlina. Právě z Číny tento sukulent pochází.

Můžete ji pěstovat celoročně při pokojové teplotě, zvládne však i chladné přezimování třeba v zimní zahradě. Po správném zazimování vás může pilea potěšit i květem.

Pilea by neměla stát na přímém slunci. Dobře se jí bude dařit v polostínu nebo na místě, kam nedopadá přímý sluneční svit. Rostlina má ráda vlhký substrát, ale mezi jednotlivými zálivkami můžete substrát nechat lehce proschnout. Ocení také občasné rosení. Pilea by nikdy neměla stát ve vodě. Díky tomu, že pilea dorůstá maximálně do výšky 40 cm, jedná se o ideální pokojovou rostlinu. Ven do zahrady ji neumisťujte, rostlina není mrazuvzdorná.

Kalátea – brazilská kráska

Typickým znakem této květiny jsou nádherné kresby na listech. Ty jsou svrchu sytě zelené a bíložluté, ze spodní strany růžovohnědé. Není tak divu, že například v Británii kaláteu nazývají paví rostlinou.

Stejně jako monstera je kalétea nedílnou součástí místností zařízených ve stylu Urban Jungle. Rostlina obzvláště vynikne v kombinaci s designovými prvky ve stylu boho, ratanovým nábytkem a přírodním dřevem.

Daří se ji v polostínu a ve vlhké, avšak ne mokré zemině. Proto doporučujeme na dno květináče přidat drenážní vrstvu – například keramzit – díky které přebytečná voda rychle odteče. Důležité je i pravidelné rosení listů. Kaláteu nevystavujte přímému slunečnímu záření, mohlo by popálit její listy.

Fíkus – zkrášlí váš domov i kancelář

Pro svou nenáročnost je fíkus oblíbenou rostlinou v kancelářích. Zkrášlí však i váš obývací pokoj nebo ložnici. Obzvláště vynikne v kombinaci s retro nebo shabby chic nábytkem.

Fíkus pryžodárný (Ficus elastica) je ideální volbou pro všechny, kdo hledají stálezelenou nekvetoucí rostlinu. Dobře prospívá i na místech s nedostatkem světla. Fíkus preferuje vyšší teploty, a proto by teplota v místnosti neměla klesnout pod 18 °C. Zalévejte jej přiměřeně a čas od času nezapomeňte otřít prach z jeho listů.

V závislosti na velikosti květináče může fíkus dorůst až do výšky dvou metrů. Ve své domovské Indii dorůstá ve volné přírodě až do výšky několika desítek metrů.

Hvězdník – cibulovina s majestátními květy

Hvězdník (Hippeastrum) je skvělým důkazem toho, že cibuloviny nepatří nutně jen na zahradu. Svými majestátními květy rozzáří každý pokoj a parapet.

Hvězdník nejčastěji kvete od ledna do dubna. V této době se mu nejlépe daří na světlém místě, třeba v zimní zahradě. Po odkvětu odřízněte stvol, umístěte rostlinu do polostínu a pravidelně ji zalévejte, zemina v květináči nesmí vyschnout.

Na podzim hvězdník přeneste na temnější místo s teplotou okolo 15 až 20 °C. V této době také omezte zálivku. Nejlepší je nechat všechny zelené části rostliny zaschnout a cibuli zatáhnout – načerpá tak sílu pro další kvetení.

Jakmile začne cibule rašit, přeneste rostlinu do světlé místnosti s pokojovou teplotou. Za dobrou péči se vám odvděčí překrásnými květy.

Kaktusy – exotika u vás doma

Kaktusy jsou nenáročné a vděčné rostliny, daří se jim téměř všude a propůjčují interiérům nádech exotiky. Ne nadarmo u nás kaktusy a jiné sukulenty patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám.

Kaktusy se od sebe liší svým tvarem, velikostí i množstvím trnů. Například vánoční kaktus se typickým kaktusům, jaké známe z westernových filmů, vůbec nepodobá. Je jedním z druhů, které mají listy bez trnů, na jejichž koncích v zimě vyrůstají tmavě růžové kvítky. Kaktusy rodu Cephalocereus zase vypadají, jako by byly pokryty šedými chloupky. Ty vznikají přeměnou trnů a chrání rostlinu před prudkým sluncem.

Díky své nenáročnosti se kaktusy hodí i pro ty, kdo nemají s pěstováním květin velké zkušenosti. Vzhledem ke svému exotickému původu má většina kaktusů ráda slunce, vystačí si však jen s trochou vody. Jsou zvyklé na období sucha a živiny si dokážou obstarat z půdy. Výjimku představují například kaktusy rodu Echinopsis – ty v době kvetení zálivku vyžadují.

Zamiokulkas ‒ krásný a přesto nenáročný

Kulkas zamiolistý je robustní, stálezelená rostlina, která se skvěle hodí pro všechny, kdo nemají s pěstováním pokojových rostlin mnoho zkušeností. Netrpí na choroby ani škůdce, rychle roste a může dosahovat výšky i více než 50 centimetrů. Svým atraktivním exotickým vzhledem ozvláštní každý interiér.

Nejlépe se mu daří v polostínu, přímé sluneční světlo by jeho listy mohlo spálit. Kulkas zalévejte dle potřeby, jakmile substrát vyschne. Vyhněte se častému přelévání – rostlina by mohla uhnít. Během topné sezóny mu prospěje občasné rosení odstátou vodou.

{"vsf-products-list":{"title":"Nepřehlédněte","products":["78737837","78699353","79159920","79180887","79147068","78735062","76278701","78751688"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":322}}
{"vsf-page-link":{"page-id":361}}