Sotva existuje národ, který má tolik zkušeností s grilováním, jako právě Brazilci. A v Brazílii nic nemilují více než své churrasco, tedy grilování hovězího a jehněčího masa s vrstvou hrubé soli na rožni.

Grilování na brazilský způsob má svůj původ u Gaučů v Pampě. Tito jihoameričtí kovbojové napichovali hned celé kusy žeber na zašpičatělou hůl, kterou posléze zabodli nastojato vedle žhavého uhlí z táborového ohně. Odtud také onen poetický název churrasco – jedná se o ono typické syčení šťávy z masa, která kape do žhavých uhlíků.

Nejdůležitější je správný výběr masa

Brazilci většinou nakupují více druhů masa najednou, např. kýtu (Maminha), vysoký roštěnec (Costela), květovou špičku (Picanha), jehněčí kýtu nebo drůbeží stehna. Jako předkrm se podávají vepřové klobásy nebo drůbeží srdíčka. Vše vyndají z lednice ideálně půl hodiny před grilováním a maso nakrájí na větší kusy o velikosti pěsti. O čtvrt hodinu později přichází na řadu velké množství hrubé mořské soli, kterou vždy náležitě vmasírují do masa. Těsně před grilováním se sůl setře. Zelenina se na pravých churrasco rožních nevyskytuje a podává se pouze jako příloha.

Dobrý plán = vaše výhra

Gril na dřevěné uhlí je ideální rozžhavit zhruba 30 až 40 minut před plánovaným grilováním. Tím se vytvoří přesně takové žhavé uhlíky, jaké potřebujete: živé, červené a nekouřící. Rožně s menšími surovinami, které jsou ugrilované rychleji, se připravují ve vzdálenosti 15 až 20 centimetrů. Naproti tomu větší kusy masa potřebují více času a také větší vzdálenost od zdroje žáru, tedy minimálně 40 až 50 centimetrů. Je nutné, abyste měli v zásobě dostatek dřevěného uhlí. Na kilogram grilované suroviny je potřeba mít zhruba jeden kilogram uhlíků.

Mistrovství je v detailu

Brazilští kuchaři prezentují hotové kouřící maso ještě na rožni. Mistr grilu poté nožem krájí velkorysé porce z rožně přímo na talíř. Jako příloha se podává pražená manioková mouka a rajčatová salsa, jejíž základní recept se skládá z rajčat nakrájených na kostičky, z hrubě nasekané cibule, chilli papriček, limetkové šťávy, petržele, octa a oleje.
A pak už jen zbývá zvolat „dobrou chuť!“.

{"vsf-page-link":{"page-id":356}}
{"vsf-page-link":{"page-id":355}}