Blahovičník, známý především pod názvem eukalyptus, je v našich domácnostech stále oblíbenější. Krásně vypadá a zároveň blahodárně působí na naše zdraví. Můžete jej pěstovat jako pokojovou rostlinu nebo jej umístit i do vaší zahrady. Prozradíme vám, jak se o eukalyptus správně starat a jaké jsou jeho účinky.

Odkud eukalyptus pochází

Eukalyptus se původně vyskytoval v Tasmánii, Austrálii a některých částech Indonésie. V Austrálii pokrývají eukalypty téměř tři čtvrtiny lesního porostu a jsou častým domovem medvídků koala. Ti mají na eukalyptových stromech svá útočiště a živí se jejich listy a kůrou.

Ve volné přírodě rostou jak keřové tak stromové druhy, které dorůstají výšky více než 70 metrů, vůbec nejvyšší exemplář dosáhl dokonce výšky 132 metrů. Blahovičník roste nejen vysoko, ale i velice rychle. Právě proto se od 19. století začal hojně využívat v papírenském průmyslu a postupně se rozšířil do celého světa.

Dnes existuje více než 600 druhů blahovičníku, které se pěstují asi v 90 zemích světa.

Jak o eukalyptus pečovat

Nejčastěji pěstovaným druhem eukalyptu je blahovičník Gunnův (Eukalyptus gunnii). Díky svým hezkým stříbrnomodrým listům je někdy také znám pod názvem Azura. Také velmi hojně pěstovaný je blahovičník citrónový (Eukalyptus citriodora), který je charakteristický silnou citrónovou vůní.

Za svou popularitu vděčí především tomu, že z pěstovaných druhů nejlépe zvládá evropskou zimu. Během fáze růstu, která trvá od dubna do října, však potřebuje hodně slunce a vody. Za plného slunce blahovičníky stáčí listy na bok, aby odpařovali co nejméně vody. Je to zcela přirozený jev.

Rostlinu pravidelně zalévejte, půda by neměla být suchá ani přemokřená. Dbejte na to, aby voda i půda nebyly příliš vápenaté. Především rostliny v květináčích také pravidelně hnojte.

V kypré, písčito-hlinité půdě bohaté na humus nenaroste eukalyptus stejně vysoko jako v Austrálii, na zahradě však poměrně rychle dosáhne výšky 3‒5 metrů. Sazenice vyrostou během jednoho roku přibližně o 50 centimetrů.

Pravidelné březnové zastřihování eukalyptu zajistí hezký a košatý vzrůst rostliny. Současně jednou za dva roky rostlinu přesaďte, snažte se co nejméně poškodit kořeny.

Jak eukalyptus přezimovat

I když se blahovičník Gunnův často prodává pod označením „odolný vůči mrazům“, rozhodně mu neprospěje, když jej necháte zimě na pospas. Před zimou byste měli kmen stromu obmotat kokosovou nebo jutovou textilií, aby nedošlo k jeho popraskání mrazem. Zabezpečte i kořeny rostliny, a to nejlépe vrstvou listí, slámy nebo mulčovací kůry.

Rostliny pěstované v květináčích by měly přezimovat na místě, kde se teplota pohybuje mezi 5 až 15 °C. Eukalyptus umístěte na světlo, v temnu by mu totiž opadaly listy. Vhodným zimním stanovištěm je zimní zahrada nebo skleník. Ven eukalyptus přenášejte až v době, kdy nehrozí přízemní mrazíky, většinou tedy v polovině května.

Obdobnou péči vyžaduje i blahovičník citrónový, který ale pouze letníme.

Jak eukalyptus kvete

Blahovičník má nádherné, nadýchané květy krémově bílé až nažloutlé barvy. Krásným druhem je i blahovičník rudokvětý (Eucalyptus ficifolia), jehož ohnivě červené květy představují výrazný kontrast ke stříbřitě zelenomodrým listům.

Květ eukalyptu netvoří okvětní lístky, jako tomu je u většiny rostlin, ale dlouhé tyčinky, proto je jeho vzhled tak neobvyklý. Zajímavé také je, že i když eukalyptus přizpůsobuje svůj růst a vegetační období našim podmínkám, ke kvetení dochází v době australského léta, tudíž od prosince do února.

Eukalyptus však bohužel kvete jen za ideálních podmínek a květů se tak dočkáme spíše výjimečně. Když už se to však podaří, můžete si být jisti, že jste při péči o něj udělali vše naprosto správně.

Jaké má eukalyptus účinky

Typickou vůni a chuť eukalyptového bonbónu zná téměř každý ‒ je svěží, chladivá a příjemná. Pastilky pomáhají při bolestech krku, používat je však můžete i preventivně během chladných dnů.

Z blahovičníku se také vyrábí éterický eukalyptový olej. Nachází se v mnoha lécích proti nachlazení, v přísadách do koupelí a má také antibakteriální účinky. Olej vám pomůže i při bolestech svalů a revmatu, stačí jej vtírat na postižená místa.

Éterický olej rostlina produkuje, aby ochránila své listy před nenasytným hmyzem. Svěží vůně eukalyptu tak pomůže uchránit vaši zahradu, terasu nebo balkón před nálety komárů a jiného obtížného hmyzu.

Větvičky můžete umístit i do šatních skříní, kde vám pomohou proti šatním molům.

{"vsf-products-list":{"title":"Nep\u0159ehl\u00e9dn\u011bte","products":["79221139","79184436","78761571","78739611","79152178","77009904","79159920","79180887"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":309}}
{"vsf-page-link":{"page-id":303}}