Už jste se rozhodli, u jakého vánočního stromečku budete letos čekat na Ježíška? Zda sáhnete po řezaném nebo si koupíte stromek v květináči a budete se ho snažit uchovat i do příštích let? Ať se rozhodnete jakkoliv, přečtěte si naše tipy, jak se o stromečky doma starat, aby vám vůně jehličí vydržela co nejdéle.

Řezané stromky

Při pořizování řezaného vánočního stromečku je důležité si vybraný kus pořádně prohlédnout. Nesmí mít polámané větve nebo opadané jehličí. Doporučujeme sáhnout po odolných druzích jako je například kavkazská jedle známá jako jedle Nordmann. Dopředu si také rozmyslete, jak velký strom se vám domů vejde. Podle výšky a také hustoty jehličí na větvích se odvíjí i cena.

V nabídce Bauhaus najdete jedle z dánských ekologických plantáží, kde nepoužívají žádné chemické postřiky proti plevelům a škůdcům. Domů si tak přinesete odolný, s láskou vypěstovaný, přírodou vonící strom. Jak o něj tedy pečovat?

{"vsf-products-list":{"title":"Řezané vánoční stromky","products":["79045384","79045393","78972090","78924028","78782439"]}}

Jak pečovat o řezaný vánoční stromek?

1. Seřízněte kmen
Poté, co si stromek donesete domů, vybalte ho z ochranného obalu, aby se neničily větve. Seřízněte asi dva centimetry kmínku, které bývají zalepené smolou. Uvolníte tak kapiláry, jež dostávají vodu do celého stromu.

2. Vyberte světlé a chladné místo
Ideálním místem pro skladování stromku před Štědrým dnem je garáž nebo balkon. Důležité je ho chránit před přímým slunečním světlem. Dávejte ho co nejdál od topení.

3. Neloupejte kůru
Ani ve chvíli, kdy stromek dáváte do stojanu, neloupejte mu kůru. Ta je pro strom důležitá pro to, aby mohl přijímat vodu. Ve chvíli, kdy kůru oloupete, ztratí strom schopnost přijímat jakékoliv živiny.

4. Zalévejte
Než se rozhodnete stromek zdobit, postavte ho do nádoby s vodou. Voda může sahat až těsně pod první větve. Až přijde čas na zdobení, umístěte kmen do kvalitního stojanu, který zajistí, že se stromek na nikoho nepřevrhne. Ideální jsou stojany, do kterých lze dolévat větší množství vody. Vodu pak do stojanu doplňujte každý den tak, aby sahala až ke kůře – nad místo frézování. Stromek může denně vypít až půl litru vody a díky pravidelnému zalévání pak vydrží i několik týdnů.

Stromky v kontejnerech a květináčích

Rozhodli jste se vyzkoušet vaše zahradnické schopnosti a pořídili jste si vánoční stromek v květináči neboli v kontejneru s cílem, že o něj budete pečovat minimálně do příštích Vánoc? Udržet stromek při životě i poté, co s vámi stráví Vánoce v obýváku, není jednoduché. Zde najdete pár tipů, jak mu to usnadnit.

1. Pozor na čas strávený v kontejneru
Pokud chcete, aby vám stromek v květináči vydržel déle než pár dní, sáhněte po takových rostlinách, které v květináči nebo v kontejneru strávily minimálně rok. V ideálním případě si pořiďte stromek, který je v kontejneru přímo vypěstovaný, tak jako tomu je u našich kontejnerových kavkazských jedlí. Vybírejte u prodejců, kde stromky neprodávají ve vytápěných prostorách.

2. Zabraňte teplotnímu šoku
Nesmíte ve stromku vyvolat pocit, že začalo jaro. Proto ho na teplé prostředí připravujte postupně. Nechte ho pár dní v chladnější chodbě a až pak jej přesuňte do obýváku.

3. Správně zalévejte
Před přesunem do teplé místnosti stromek oroste. Rostlina by neměla stát ve vodě, ale zároveň dejte pozor, aby zcela nevyschla, půda musí být stále vlhká.

4. Dejte mu prostor
Stromek musí až do jara přečkat zimu v místnosti, kde nemrzne. Díky teplu ve vašem domově se totiž již částečně probudil a není připraven na mrazy, které ho venku po Vánocích ohrožují. Více o aklimatizaci se dozvíte v článku: Vánoční stromek v kontejneru vám bude dělat radost po celý rok

{"vsf-products-list":{"title":"Vánoční stromky v květináčích","products":[]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":325}}
{"vsf-page-link":{"page-id":385}}
{"vsf-page-link":{"page-id":321}}
{"vsf-page-link":{"page-id":326}}