Rozhodnout se při nákupu grilu pro jeden konkrétní není vůbec jednoduché. Výběr je totiž v dnešní době obrovský. Důležitým faktorem není jen počet osob, pro které budete chtít grilovat. Svou roli hrají i finanční možnosti, místo, kde bude gril stát, a to, jak často ho budete používat. V neposlední řadě je důležitým argumentem taky chuť. Pokud si zakládáte na tom, aby mělo maso typické kouřové aroma, je pro vás nejlepší volbou gril na dřevěné uhlí.
Žhnoucí uhlí a typické kouřové aroma – klasický gril na dřevěné uhlí má stále svoje příznivce. Je vhodný jak pro ty, kteří s grilováním teprve začínají, tak pro profíky. Základní modely pořídíte velice levně, navíc jsou často i praktické a dají se snadno přenášet.
Zvláště po delším čase grilování je kouřové aroma v mase opravdu výrazné. Gril na dřevěné uhlí má však nejdelší dobu roztopení. Dřevěné uhlí rozpálíte poměrně rychle, při použití briket musíte asi 30 minut počkat. Chce to trpělivost – nebo si můžete pomoci použitím zapalovacího komínu. V každém případě však výsledek bude stát za to!
Obzvlášť praktický je gril na dřevěné uhlí pro ty, kdo chtějí grilovat na cestách. Mnoho modelů, třeba přenosný kotlový gril, si s sebou můžete bez problémů vzít i k rybníku nebo do parku.
Hlavní předností velkých grilů s pojezdovými kolečky je prostorná grilovací plocha a praktické odkládací plochy. Standardem u těchto grilů je intergrovaný teploměr, díky kterému neztratíte přehled o aktuální teplotě pod poklopem. Praktické jsou rovněž výškově nastavitelné rošty.
Široká a plochá grilovací komora umožňuje i nepřímé grilování a nabízí tak spoustu možností využití. O maximální kontrolu teploty se stará ventilační systém a teploměr umístěný v poklopu. Není divu, že je právě tento gril jedničkou mezi grily na dřevěné uhlí!
Hvězda grilování. Keramický gril má hermeticky uzavřený grilovací prostor, teploměr ve víku a ovladatelný průtok vzduchu. Díky tomu je teplo uvnitř grilu rovnoměrně rozdělováno. Tenhle gril splní všechny vaše požadavky. Umožňuje totiž přímé i nepřímé grilování, dušení, uzení, a dokonce se na něm dá i vařit a péct – maso tak zůstane krásně šťavnaté.
Při používání smokeru budete potřebovat trochu více času a trpělivosti. Odměnou vám však bude pocit jako při pravém barbecue. Díky ohnivé komoře, která generuje teplo a kouř, získá maso typickou kouřově kořeněnou chuť. Ve vedlejší komoře se grilovaná dobrota, například žebírka nebo trhané vepřové, pomalu při stálé teplotě vaří a udí. Maso přitom zůstane krásně křehké.
Přenosný gril na dřevěné uhlí nebo brikety je idální volbou pro grilování na cestách. Gril se snadno přepravuje, je velmi kompaktní a lehký. Tři pevné nohy kulového grilu zajišťují výbornou stabilitu. Přenosný gril je opatřen víkem s průduchy.
Kdo chce grilovat spontánně a bez velkých příprav, pro toho je plynový gril ideálním pomocníkem. Jedním otočením knoflíku máte gril během pár minut připraven k použití. Většinu plynových grilů lze plynule regulovat a umožňují tak úplnou kontrolu teploty.
Spousta plynových grilů nabízí i něco navíc – od bočních odkládacích ploch, které udržují teplo, přes kameny na pizzu až po otočný rožeň. Z obyčejného grilu se tak stává profesionální venkovní kuchyně.
V porovnání s grilem na dřevěné uhlí se s plynovými grily značně hůře manipuluje. Výzvou může být už samotný transport velké plynové lahve. Počítejte také s vyšší pořizovací cenou.
Je jedno, jestli jde o jednodušší model nebo super vybavený gril s více hořáky. U plynového grilu lze vždy jednoduše kontrolovat teplotu. A to zcela bez kouře. Důležité je, kde bude gril umístěný. Pokud bude stát venku, vybírejte gril z ušlechtilé oceli. V ostatních případech vám postačí gril ošetřený práškovým lakováním. Při rozhodování o koupi nezapomeňte zohlednit i rozsah a cenu příslušenství, které k němu bude třeba pořídit.
S tímto vestavným spotřebičem si můžete zařídit venkovní kuchyni přesně podle svého gusta. Gril zavěsíte buď mezi dvě skříňky, nebo ho můžete postavit na volnou, žáruvzdornou plochu – záleží jen na vás.
Díky nízké hmotnosti a provozu s plynovou kartuší je možné vzít přenosný plynový gril kamkoliv s sebou.
Z hlediska flexibility je elektrický gril jasným vítězem. Na balkóně, na terase, za deště i v kuchyni – elektrický gril lze umístit kamkoliv. Jediným předpokladem je zásuvka v dostatečné blízkosti.
Elektrický gril si oblíbí i vaši sousedé – produkuje totiž zdaleka nejméně kouře a neobtěžuje tak vaše okolí.
Elektrické grily přitom nijak nezaostávají za plynovými grily a grily na dřevěné uhlí. Podobně jako u plynového grilu je i v tomto případě teplo dobře regulovatelné. Moderní zařízení dokonce umožňují i nepřímé grilování. Maso tak bude chutnat stejně výtečně.
Díky kompaktnímu stolnímu grilu si můžete grilování užít opravdu kdekoli, dokonce i když bydlíte v bytě bez balkónu.
Větší bratr elektrického stolního grilu. Disponuje vlastním stojanem, takže budete mít více místa na jídelním stole a nepotřebujete ani žádný odkládací stolek. Grilujete tak pohodlně v obvyklé pracovní výšce.
Prohlédněte si aktuální magazín Grilování! Najdete v něm přehled sortimentu grilů, nové trendy a tipy na skvělé recepty.