Pracovní stůl ocení každý zahrádkář – poskytuje příjemnou pracovní výšku při přesazování rostlin a zároveň nabízí dostatek úložného prostoru na vše, co pro práci na zahradě potřebujete. Poradíme vám, jak si takový stůl vyrobit ze starých beden na ovoce.

Potřebný materiál:

  • 8 bedýnek na ovoce nebo zeleninu o rozměru cca 50×40×30 cm
  • Dřevěné hranoly (budou sloužit jako nohy stolu)
  • Protiskluzová překližka (na stolní desku a záda stolu)
  • Plastová krabice 30–40 cm široká
  • U profily (na kolejničky)
  • Vruty z nerezové oceli
  • Korková deska, lepidlo na dřevo, háčky

Důležité nářadí:

  • Pracovní podpěra (koza)
  • Stolařská svěrka
  • Přímočará pila
  • Ruční okružní pila
  • Aku vrtačka nebo šroubovák
  • Pila na kov
  • Brusný papír

1.

Základem nosné konstrukce stolu budou dřevěné hranoly, mezi které budou připevněny bedýnky na zeleninu. Jedna podpůrná noha bude tedy tvořena čtyřmi hranoly a dvěma bedýnkami, tak jak je to vidět na obrázku výše.

Změřte, jakou výšku stolu budete potřebovat, počítejte do výsledné výšky stolu i sílu desky a poté hranoly zkraťte na požadovanou délku.

Tip: Jako podložku při řezání hranolů můžete využít protiskluzovou překližku, která je určena pro výsledný stůl. Za pomoci pracovních podpěr (koz), která vám tak poslouží jako provizorní pracovní stůl. Desku položte na podpěry tak, aby se při práci nepřeklopila.

2.

Spodní část stolu tvoří dvě bedny od ovoce. Abyste získali více úložného prostoru, postavte jednu dnem dolů a na dvě zadní vnější strany bedny připevněte dva hranoly směřující nahoru. Bedna bude pohledově k okraji stolu stát na šířku. Na horní konce hranolů přivrtejte další bedýnky a to tak, aby jejich otvor směřoval dopředu – získáte tím další praktickou odkládací plochu. Zbylé dva hranoly připevněte nejprve k horní bedně a teprve následně k té spodní. Vruty, kterými budete připevňovat hranoly, vrtejte do rohů bedýnek – pro větší pevnost spoje.

Tyto hranoly spolu s bednami budou sloužit ve dvou kompletních kusech jako nohy stolu.

3.

Zbylé bedny poslouží ke konstrukci regálu umístěného na pracovní ploše stolu nebo lehce nad ní. Aby bedny na stole nezabíraly příliš prostoru, je nutné jejich hloubku snížit zhruba o polovinu.

Bedýnku tedy položte na bok a v polovině ji mezi prkny zkraťte přímočarou pilou. V našem případě jsme použili bednu ze čtyř prken, zkrátili jsme ji tedy tak, aby měla na hloubku jen dvě.

Tip: Zbylé poloviny beden můžete dále využít a zavěsit je například jako poličky na stěnu.

4.

Nyní přijde na řadu protiskluzová překližka. Ruční okružní pilou ji zkraťte na požadovanou délku a vytvořte tak pracovní plochu. Zbývající část překližky později využijete jako zadní stěnu. Ostré hrany překližky strhněte brusným papírem.

Obě nosné části stolu (nohy s bedýnek a hranolů) nyní postavte od sebe na šířku překližky. Vznikne mezi nimi rozestup pro pohodlné stání u stolu. Na všech 8 hranolů položte stolní desku a shora ji k bedýnkám přivrtejte.

Tip: Pro ulehčení práce si do protiskluzové překližky otvory nejprve předvrtejte.

5.

Pod pracovní desku můžete pomocí kolejniček umístit plastovou krabici. Ta vám poslouží jako další výsuvný úložný prostor nebo jako místo na odpad.

Pro výrobu kolejniček použijte U profily, které na potřebnou délku zkraťte rámovou pilou na kov. Profily v patřičném rozestupu přivrtejte pod pracovní desku a nasuňte na ně krabici (bez víka).

6.

Aby byl celý stůl stabilní, je třeba ho opatřit zadní stěnou z protiskluzové překližky. Stěna by měla lehce vyčnívat nad horní regály. Ve spodní části stolu by měla stěna končit zhruba na stejné úrovni jako dno první bedýnky pod pracovní deskou, která je otočená směrem dopředu.

Pokud vám při řezání překližky zbydou nějaké odřezky, můžete jimi vyztužit dno ve spodních bednách. Budou tak stabilnější.

7.

Nyní zbývá sestavit horní regály stolu. Postavte 4 snížené bedny na jejich kratší strany vedle sebe a zkontrolujte, zda jejich celková délka nepřesahuje hrany stolu.

Než bedýnky ke stolu přivrtáte, můžete do nich ještě zabudovat poličky. Ty vytvoříte z prkének, které vám zbyly při zkracování bedýnek na regály. Poličky v potřebné výšce přivrtejte do beden.

8.

Váš zahradní pracovní stůl je hotový. Můžete si jej však ještě vylepšit – do bedýnek například můžete připevnit háčky k zavěšení zahradního nářadí nebo do nich nalepit korkovou desku, která poslouží jako nástěnka. Fantazii se meze nekladou!

{"vsf-page-link":{"page-id":362}}
{"vsf-page-link":{"page-id":360}}