Jen málokterá zelenina se může chlubit tak pestrou škálou odrůd jako právě rajčata. Nezáleží na tom, jestli budete rajčata pěstovat ze semínek nebo zakoupíte předpěstované sazenice – nabídka je široká a vybere si z ní opravdu každý. Abychom vám rozhodování trochu usnadnili, představíme vám 10 nejzajímavějších odrůd.

Cherry rajčata Philovita F1

Rajčata „Philovita F1“ jsou cherry rajčata, jejichž křupavé červené plody mají hmotnost přibližně 15 až 20 g. Tato hybridní odrůda je tolerantní vůči celé řadě houbových chorob, včetně plísně rajčatové a bramborové. Proto je vhodná pro venkovní pěstování. Můžete se tedy těšit na dlouhé trsy chutných plodů se silnou ovocnou vůní, které jsou vhodné do salátů, špízů, vaření nebo na přímou spotřebu.

Cherry odrůda Lupitas F1

Atraktivní cherry rajčata s lesklými červenými, sladkými plody o hmotnosti 15-20 g. Díky rozvětveným hroznům je tato hybridní odrůda velmi výnosná.

Zejména děti ji budou chodit rády mlsat, neboť plody jsou sladké se silnou ovocnou chutí. Využijete je jak pro přímý konzum, tak pro přípravu salátů či do teplých pokrmů.

Odrůda je robusního vzrůstu a proto ji pěstujte venku nebo ve skleníku. Je odolná plísni rajčatové.

Oblíbené cherry rajče Cherrola F1

Cherry rajčata (15-20g) jsou skvělou, na vitamíny bohatou svačinkovou zeleninou, která je zvláště oblíbená u dětí. Jejich sladko-ovocná chuť je skutečným potěšením. Plody rostou v dlouhých hroznech.

Rostliny dosahují výšky cca 150 cm, Při pěstování potřebují podporu. Jsou robustní, vitální a odolné vůči chorobám, Vhodné pro pěstování venku nebo na balkónech. Důležitá je pravidelná závlaha a hnojení.

Koktejlová rajčata Tiger F1

Jejich atraktivní, červeno-zelené pruhované plody mají lahodnou, ovocně sladkou chuť, a navíc je lze dlouho skladovat. Plody můžete sklízet jednotlivě i po hroznech. Rajčata patří mezi odrůdy F1 hybrid a jsou odolná vůči popraskání.

Výška rostliny se pohybuje mezi 180 až 200 centimetry, plody jsou vetší, s hmotností 40‒50 gramů.

Oblíbená odrůda Start F1

Již dlouho pěstovaná odsvědčená česká odrůda. Oblíbená pro vysoký výnos a chuťovou kvalitu plodů o hmotnosti 75-90g. Důležitý je vyrovnaný vláhový režim, díky kterému předejdeme praskání plodů.

Odolné tyčkové rajče Tornádo F1

Velmi oblíbená plastická odrůda, která je vhodná jak pro pěstování venku tak v krytech nebo na balkóně. Oceníme ji pro stabilní výnos a výbornou chuť. Plody jsou kulaté o váze 80-100g s univerzálním použitím.

Důležitý je vyrovnaný vláhový režim, jinak hrozí praskání plodů.

Salátová rajčata Sacher F1

Tato rajčata F1 hybrid patří mezi nové odrůdy, jsou odolná a nesou lehce oválné plody ovocně sladké chuti. Dužina rajčat je díky vysokému obsahu lykopenu tmavě zbarvená. Lykopen je silný antioxidant, který na sebe v těle váže volné radikály a je proto velmi prospěšný pro naše zdraví.

Rostliny odrůdy Sacher dosahují výšky 150‒180 centimetrů a potřebují k růstu podpůrnou tyč. Plody s hmotností 100‒120 gramů mají hnědo-červenou barvu a lze je dlouho skladovat.

Masitá rajčata Ananas F1

Jejich plody mají oválný, žebrovaný tvar a tenkou slupku. Dužina je měkká, šťavnatá a lehce kyselá. Chuť těchto rajčat skvěle vynikne v kombinaci s mozzarellou, bazalkou a trochou soli a pepře.

Výška rostliny je přibližně 200 centimetrů, plody jsou velké, o hmotnosti nejméně 200 gramů. Rajčatům se bude dařit ve skleníku nebo na místě, které je chráněné přístřeškem.

Salátová rajčata Pozzano F1

Jejich plody jsou podlouhlé, světle červené a skvěle se hodí do čerstvých salátů. Rajčata Pozzano patří k odrůdám typu San Marzano. V porovnání s jinými rajčaty tohoto typu jsou Pozzano odolnější vůči popraskání a uhnívání květního konce plodu.

Jedná se o odolný F1 hybrid, který dosahuje výšky 200 centimetrů a jeho plody váží 100‒145 gramů. Tato rajčata jsou vhodná i pro vysazení do květníku.

Balkonová cherry rajčata Vilma F1

Tato typická balkonová rajčata nepotřebují ke svému růstu mnoho prostoru ani podpůrnou tyč. Nesou velké množství červených plodů velmi aromatické chuti. Rajčata se dají dobře krájet, pro svůj lákavý vzhled a menší velikost je však děti i dospělí často uzobávají přímo z keříku.

Rostlina dosahuje výšky pouhých 60 cm a nese spoustu lahodných plodů o hmotnosti 15‒20 gramů. Rajčata Vilma jsou odolná vůči nemocem, chladu i vlhku a nevyžadují zalamování postranních výhonků.

Více o odrůdě Vilma

{"vsf-products-list":{"title":"V\u0161e pro p\u011bstov\u00e1n\u00ed raj\u010dat","products":["24513191","21702583","16241313"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":140}}
{"vsf-page-link":{"page-id":415}}