Jen málokoho by napadlo dát na gril ovoce, ale to je obrovská škoda. Ochuzujete se tím totiž o výbornou lahůdku, která je navíc velice jednoduchá na přípravu. Ačkoliv je ovoce na grilu možná neobvyklé, je taky neobvykle dobré!

Grilované ovoce – nejenom dezert

Grilované ovoce se více než skvěle hodí jako dezert. Výborné jsou například rozpůlené banány, které krátce ogrilujete. Navíc je můžete polít medem nebo servírovat s trochou zmrzliny. Z ovoce na grilu však můžete vykouzlit i luxusní předkrm.

Co třeba takový salát se šťavnatým melounem nebo grilované meruňky jako příloha ke steaku? Grilovat můžete ledacos, dokonce i citróny. Výborně chutnají s grilovanou drůbeží nebo rybou – nebo je můžete po grilování vymačkat a udělat z nich osvěžující citrónovou limonádu.

Grilovaný ananas můžete podávat jako sladkou tečku, ale i skvělou přílohu ke grilovanému kuřátku. Pokapejte ho olejem a z obou stran ogrilujte.

Recept na salát s grilovaným vodním melounem

Kombinace krémové fety a šťavnatého vodního melounu zkrátka funguje, to se ví už dlouho. Můžete jít ale ještě o krok dál – meloun nejdřív ogrilujte. Pozn. redakce: Ač se ve skutečnosti jedná o plodovou zeleninu, zahrneme meloun pod grilování ovoce, protože je sladký a má tak k ovoci chuťově blízko.

Ingredience: Vodní meloun nakrájený na 2cm plátky, feta, salát dle vašeho výběru, ocet, olej, sůl a pepř, případně med nebo cukr, bylinky dle chuti.

Příprava: Salát omyjte, očistěte a rozkrájejte na malé kousky. Z octa a oleje udělejte zálivku, podle chuti přidejte med, bylinky a koření. Meloun grilujte z obou stran, dokud se na něm neobjeví vypálené proužky z grilovací mřížky. Na talíř dejte salát a zakápněte ho zálivkou. Poté na salát položte melounové plátky a zasypte je sýrem feta.

Recept na grilované banány s čokoládovou náplní

Že se dezerty nedají grilovat? Tento recept dokazuje opak. Navíc je neskutečně dobrý a připravit ho zvládne úplně každý.

Ingredience: 1 banán na osobu, čokoládu dle vašeho výběru (použít můžete obyčejnou tabulkovou čokoládu s oříšky, čokoládové tyčinky s krémovou náplní nebo třeba čokoládové zajíce, pokud vám náhodou zbyly z Velikonoc), vanilková zmrzlina nebo šlehačka, pokud je máte rádi.

Příprava: Banány na jedné straně nařízněte a do vzniklého řezu vložte čokoládu. Banány rozprostřete na gril a nechte je tam tak dlouho, dokud slupka nezhnědne. Nemusíte se bát, že je spálená. Teplem z grilu banán pod slupkou akorát krásně dozraje. Když je banánová slupka zvenku hnědá a čokoláda rozteklá, můžete jíst dezert lžící rovnou ze slupky. Výborně se k tomu hodí kopeček vanilkové zmrzliny nebo šlehačka.

Jak dlouho ovoce grilovat?

Jednotlivé druhy ovoce a jejich doporučená délka grilování:

Ananas
nakrájejte na plátky nebo kostky a na přímém žáru grilujte 6–10 minut
Banány
ve slupce podélně rozpulte a na přímém žáru grilujte nejdříve 1 minutu rozkrojenou stranou dolů, pak otočte na 5–7 minut
Broskve
rozpulte, vypeckujte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 8–10 minut
Citróny
rozpulte nebo nakrájejte na 2cm plátky a na přímém žáru grilujte 5–10 minut
Hrušky
rozpulte, odstraňte jádřince a na přímém žáru grilujte 10–14 minut

Jablka
rozpulte, odstraňte jádřince a na přímém žáru grilujte 15–20 minut
Jahody
rozpulte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 4 minuty
Meruňky
rozpulte, vypeckujte a na přímém žáru grilujte 6–8 minut
Nektarinky
rozpulte, vypeckujte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 8–10 minut
Vodní meloun
nakrájejte na 2cm plátky a na nepřímém žáru grilujte 3–5 minut

{"vsf-page-link":{"page-id":346}}
{"vsf-page-link":{"page-id":302}}