Jen málokoho by napadlo dát na gril ovoce, ale to je obrovská škoda. Ochuzujete se tím totiž o výbornou lahůdku, která je navíc velice jednoduchá na přípravu. Ačkoliv je ovoce na grilu možná neobvyklé, je taky neobvykle dobré!
Grilované ovoce se více než skvěle hodí jako dezert. Výborné jsou například rozpůlené banány, které krátce ogrilujete. Navíc je můžete polít medem nebo servírovat s trochou zmrzliny. Z ovoce na grilu však můžete vykouzlit i luxusní předkrm.
Co třeba takový salát se šťavnatým melounem nebo grilované meruňky jako příloha ke steaku? Grilovat můžete ledacos, dokonce i citróny. Výborně chutnají s grilovanou drůbeží nebo rybou – nebo je můžete po grilování vymačkat a udělat z nich osvěžující citrónovou limonádu.
Grilovaný ananas můžete podávat jako sladkou tečku, ale i skvělou přílohu ke grilovanému kuřátku. Pokapejte ho olejem a z obou stran ogrilujte.
Kombinace krémové fety a šťavnatého vodního melounu zkrátka funguje, to se ví už dlouho. Můžete jít ale ještě o krok dál – meloun nejdřív ogrilujte. Pozn. redakce: Ač se ve skutečnosti jedná o plodovou zeleninu, zahrneme meloun pod grilování ovoce, protože je sladký a má tak k ovoci chuťově blízko.
Ingredience: Vodní meloun nakrájený na 2cm plátky, feta, salát dle vašeho výběru, ocet, olej, sůl a pepř, případně med nebo cukr, bylinky dle chuti.
Příprava: Salát omyjte, očistěte a rozkrájejte na malé kousky. Z octa a oleje udělejte zálivku, podle chuti přidejte med, bylinky a koření. Meloun grilujte z obou stran, dokud se na něm neobjeví vypálené proužky z grilovací mřížky. Na talíř dejte salát a zakápněte ho zálivkou. Poté na salát položte melounové plátky a zasypte je sýrem feta.
Že se dezerty nedají grilovat? Tento recept dokazuje opak. Navíc je neskutečně dobrý a připravit ho zvládne úplně každý.
Ingredience: 1 banán na osobu, čokoládu dle vašeho výběru (použít můžete obyčejnou tabulkovou čokoládu s oříšky, čokoládové tyčinky s krémovou náplní nebo třeba čokoládové zajíce, pokud vám náhodou zbyly z Velikonoc), vanilková zmrzlina nebo šlehačka, pokud je máte rádi.
Příprava: Banány na jedné straně nařízněte a do vzniklého řezu vložte čokoládu. Banány rozprostřete na gril a nechte je tam tak dlouho, dokud slupka nezhnědne. Nemusíte se bát, že je spálená. Teplem z grilu banán pod slupkou akorát krásně dozraje. Když je banánová slupka zvenku hnědá a čokoláda rozteklá, můžete jíst dezert lžící rovnou ze slupky. Výborně se k tomu hodí kopeček vanilkové zmrzliny nebo šlehačka.
Jednotlivé druhy ovoce a jejich doporučená délka grilování:
Ananas
nakrájejte na plátky nebo kostky a na přímém žáru grilujte 6–10 minut
Banány
ve slupce podélně rozpulte a na přímém žáru grilujte nejdříve 1 minutu rozkrojenou stranou dolů, pak otočte na 5–7 minut
Broskve
rozpulte, vypeckujte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 8–10 minut
Citróny
rozpulte nebo nakrájejte na 2cm plátky a na přímém žáru grilujte 5–10 minut
Hrušky
rozpulte, odstraňte jádřince a na přímém žáru grilujte 10–14 minut
Jablka
rozpulte, odstraňte jádřince a na přímém žáru grilujte 15–20 minut
Jahody
rozpulte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 4 minuty
Meruňky
rozpulte, vypeckujte a na přímém žáru grilujte 6–8 minut
Nektarinky
rozpulte, vypeckujte a dužinou dolů grilujte na přímém žáru 8–10 minut
Vodní meloun
nakrájejte na 2cm plátky a na nepřímém žáru grilujte 3–5 minut