Výsev, výsadba a sklizeň. Kdo má od začátku jasno v tom, které druhy zeleniny nebo salátů chce pěstovat, má jednu nespornou výhodu – může totiž pro rostlinky vytvořit ty nejlepší podmínky.

Samopěstování za sklem

Některé rostlinky je možné předpěstovávat už od začátku února – například na vnitřní straně okenního parapetu, kde je obvykle příjemných 20 °C, nebo v pařeništích. Důležité je, aby měly dostatek světla, ale ne přemíru živin. Použití substrátu je proto nutností. Bez něj budou rostlinky moc tenké a vysoké, bez silných kořínků.

K předpěstování se hodí například rajčata, papriky, salát, pórek, cuketa, okurky, ale třeba také zelí.

Větší semena sejte vždy po dvojicích, aby se netvořily mezery, pokud by některé z nich nevyklíčilo.

Semínko za semínkem rovnou do záhonu

Za vhodného počasí může být bez problémů vyseta většina druhů zeleniny rovnou do venkovních záhonů. Především kořenová zelenina, ale také hrášek nebo fazole rostou při přímém výsevu lépe.

Všechna semena, která pocházejí ze střední Evropy, zvládají zdejší klima lépe a do země mohou přijít dříve než typičtí „jižani“.

Mladá zelenina z rukou profíka

Kdo si chce začátek zahradního roku usnadnit, sází mladé silné rostliny, které byly předpěstovány za optimálních podmínek. Překvapivě se jim pak ve volné půdě často daří lépe, protože mají dobře prorostlý kořenový bal a silné a přímé stonky.

V našich odborných centrech od nás navíc obdržíte vyšlechtěné rostlinky, u kterých budete mít bohatou úrodu celkem jistou – jsou to především okurky, rajčata, lilek a papriky.

Ať už se však rozhodnete pro rostlinky od nás, nebo si je vypěstujete sami, mějte na paměti, že byste je nikdy neměli přesazovat ten samý den, kdy si je přivezete domů. Dopřejte jim čas, aby si zvykly na rozdílnou teplotu, slunce a vítr. Jen tak budete mít úspěch.

{"vsf-page-link":{"page-id":359}}
{"vsf-page-link":{"page-id":442}}