I když jsou orchideje běžně k dostání v květinářstvích, zahradnictvích, a mnohdy dokonce i v běžných obchodech, stále působí exotickým, skoro až vznešeným dojmem. Odkud orchideje pochází, jakou dříve hrály roli v plánování rodiny a jak se o ně co nejlépe starat, vám prozradíme v tomto článku.

Odkud orchidej pochází?

S různými druhy orchidejí se můžeme setkat téměř po celém světě. Některé druhy, jako např. střevíčník pantoflíček nebo hlavinka horská, rostou i ve střední Evropě. Přitom každý z nich potřebuje něco jiného: střevíčník pantoflíček roste ve světlých lesích, hlavinky horské milují alpské louky.

Jiným orchidejím se zase daří v mechovém podloží na kmenech stromů v tropickém deštném lese. Odtamtud pochází také většina předků orchidejí, které našim okenním parapetům propůjčují nádech tropů.

Orchideje jsou neskutečně rozmanité: na celém světě existuje více než 15 tisíc druhů.

Co „orchidej“ znamená?

Orchideje jsou pro svou krásu a majestátnost často nazývány „královny květin“. Přitom samotný název „orchidej“ nijak vznešený není – pochází z řečtiny (orchis) a znamená „varle“. Důvodem pro toto neobvyklé jméno je tvar podzemní hlízy rostliny.

První zmínky o orchidejích pocházejí z doby před dvěma tisíci lety. Jistý řecký filozof a přírodovědec popisuje v jedné knize kořeny ve tvaru varlat, čímž dal květině její jméno.

Orchideje jako afrodiziakum

Dnes jsou orchideje oblíbenými dekorativními rostlinami, staří Řekové však „královně květin“ přisuzovali také afrodiziakální účinky.

Řecký lékař Dioscurides dokonce dělal rozdíl mezi menšími hlízami z minulého roku a mezi většími z roku aktuálního. Řekové hlízám přisuzovali důležitou roli v plánování rodiny: pokud chtěl mít pár chlapečka, musel muž sníst velkou hlízu. Pokud měla být vytouženým dítětem holčička, musela žena sníst malou hlízu. Jestli orchideje v tomto ohledu skutečně „fungovaly“, se však bohužel už neví.

Jak o orchideje pečovat?

V deštném pralese mají orchideje dostatek vlhkosti i čerstvého vzduchu, ze kterého získávají živiny. Příliš mnoho světla k životu nepotřebují. Tlumené světlo pod korunami stromů vzdušným kořenům a listům bohatě stačí a je jim milejší než přímé sluneční paprsky.

Pro orchideje ve vašem bytě to znamená následující: místo na jižním okně ani nad topením se jim líbit nebude. Příliš mnoho přímého slunečního světla by mohlo rostliny dokonce popálit.

Zeminu orchidejí udržujte vždy provzdušněnou a vlhkou. Bohatě postačí, když kořenům jednou týdně dopřejete vodní lázeň.

Ke kořenům by mělo pronikat alespoň trochu slunečního světla – proto se tyto květiny často prodávají v průsvitných květináčích.

Když orchidej odkvétá, je třeba trocha trpělivosti. S odstřihnutím stonku počkejte, dokud květ zcela neuvadne. Když pak orchidej přemístíte na nějaké chladnější místo (ideální teplota je 16 °C) a přidáte trochu hnojiva, brzy se vám odvděčí novými květy.

Přehled druhů orchidejí

Existuje nespočet druhů orchidejí – ne všechny jsou však k dostání v květinářství. Některé vzácnější druhy si mezi sebou vyměňují jen pěstitelé orchidejí. Jiné jsou tak odolné, že přežijí i v našich zahradách.

Střevíčník pantoflíček

Střevíčník pantoflíček je pěstován poměrně často, ačkoliv je na pěstování poměrně náročný. Květině dal své jméno květ, který svým tvarem připomíná pantoflíček. Při troše štěstí na ně můžete narazit i v našich řídkých lesích a v říčních nivách.

Prstnatec májový

Prstnatec májový je k vidění i u nás. Jsou pro něj charakteristická velká hroznovitá květenství s růžovými, fialovými nebo bílými květy.

Kruštík širolistý pravý

Kruštík širolistý pravý není nijak náročný. Některé druhy rostou volně i v lesích střední Evropy.

Japonské orchideje

Japonské orchideje pocházejí, jak už název napovídá, z Asie. Dají se jednoduše vypěstovat, měly by však přezimovat na nemrznoucím místě. Jejich květy jsou bílé nebo fialové.

Kalante (Calanthe)

Zvláštností orchideje Kalante (Calanthe), východoasijské krásky, je její jemná, nádherná vůně.

Katleja (Cattleya)

Jako jedna z mála snese Katleja (Cattleya), pocházející z Jižní Ameriky, plné sluneční světlo. Její výrazné květy někdy vyrostou tak moc, že je potřeba je podepřít.

Brasie (Brassia)

Brasie (Brassia), Ada nebo také „pavoučí orchidej“ je relativně velká a pochází z tropických oblastí v Americe.

{"vsf-products-list":{"title":"Nepřehlédněte","products":["79184889","78735062","23738858","22601470","22601425","20201139","23013795","16949086","23142149"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":358}}
{"vsf-page-link":{"page-id":361}}