Jsou pravděpodobně tím nejdůležitějším pomocníkem na našich zahradách, přesto je vídáme stále méně. Řeč je o včelách. Zhruba jedna třetina produkce našich potravin je závislá na jejich opylování. Přesto jsou včely v ohrožení. Jen v Evropě vymřelo za poslední roky 53 % včelstev.

Nadešel nejvyšší čas pilným včelám pomoci!

Proč jsou včely tak důležité?

Včely nám toho dávají mnohem víc než jen med. Jsou číslem jedna mezi opylovači a jen díky nim si můžeme vybírat z tak velkého množství nejen ovoce a zeleniny, ale i ořechů a olejů. Ze 100 druhů rostlin, které tvoří přes 90 % světové produkce potravin, jich včely opylují více než 70. To zvyšuje jednak úrodu (například opylovaná třešeň má o 77 % více plodů), jednak kvalitu ovoce (méně deformací = vyšší cena na trhu).

Existují dokonce užitkové plodiny, které jsou na opylování včelami zcela odkázané, například kakao nebo vanilka. Bez věhlasné „včelí píle“ hrozí lidstvu vážná potravinová krize.

Z jakých důvodů včely vymírají?

Už skoro 20 let včelaři a ochránci přírody pozorují celosvětový úbytek počtu včelstev. Vědci si s důvody tohoto trendu nejdříve nevěděli rady. Poté však přišli na to, že včelám život stěžují tyto 3 faktory:

1. Ubývající životní prostor a klesající nabídka potravy

Velké zemědělské lány monokultur nenechávají prostor pro menší pole s rozmanitou nabídkou včelí pastvy.

Důsledek: úbytek živočišných druhů a jednostranná potrava pro přežívající zvířata. Včely a jejich larvy jsou oslabené a náchylné k nemocem a parazitům.

2. Klimatické změny, znečištění ovzduší a škůdci

Důsledky špatné kvality ovzduší a rostoucí průměrné teploty lze vidět zejména u malých živočichů. Včely jsou ukázkovým příkladem. Situaci dále zhoršují zavlečení škůdci, kteří v našich zeměpisných šířkách nemají přirozené nepřátele. Kleštík včelí (jinak též Varroa destructor) pochází z Asie a naše včely jsou vůči němu bezbranné.

3. Nesprávné používání přípravků na ochranu rostlin

Moderní přístup k ochraně rostlin umožňuje obhospodařovat zahradu způsobem, který je pro včely šetrný. Správné využívání všech biologických, biotechnických, šlechtitelských, pěstebních a technických opatření, může pomoci optimalizovat a snižovat množství používaných chemických pesticidů.

Přihlaste se k odběru našich novinek e-mailem

Chcete být pravidelně informováni a mít přehled o aktuálních nabídkách a probíhajících akcích?
Registrujte se k odběru našich novinek e-mailem!

Jak mohu včelám pomoci?

Zařiďte si zahradu a balkón tak, aby v nich byly včely spokojené. Nabídněte jim bohatý výběr rostlin, které mají různou dobu květu, například kombinace krokusů, pivoněk a pampelišek, maliníku, zvonků a komonice, ale i břečťanu, tymiánu a čemeřice černé vystačí svojí rozmanitostí včelám na celý rok. V našem dalším článku se dozvíte více: Proměňte svoji zahradu v ráj pro včelky.

Ale pozor, včely neumí rozeznat červenou barvu. Vybírejte proto spíše rostliny, jejichž květy mají bílou, žlutou, fialovou, purpurovou nebo modrou barvu.

Vyhněte se také používání přípravků na ochranu rostlin nebo používejte jen ty alternativy, které jsou pro včely neškodné. Místním včelám můžete pomoci i tak, že si budete kupovat med od včelařů ve vašem okolí.

Jak postavit domek pro hmyz?

Mnoho majitelů zahrad a balkónů chce přispět k ochraně divokých včel, a tak staví domky pro samotářsky žijící druhy. Často ale vyberou nevhodný materiál nebo udělají chybu při konstrukci. Hmyz se pak dovnitř ani nedostane nebo mu špatně postavený domek může dokonce i ublížit.

Nesprávně vyvrtané díry ve dřevě udělaly praskliny, kterými se dovnitř mohou dostat houby a ohrozit tak hnízdící včely.

  • Nepoužívejte žádné průhledné umělohmotné nebo skleněné trubičky! Často se ke stavbě domku používají, protože je možné včely uvnitř pozorovat. Jenže přes takový materiál nemůže unikat vodní pára. To může vést k napadení houbou a úhynu včelích larev.
  • Další oblíbenou metodou k vytvoření domku pro včely je provrtání dřevěného kmene. Měli byste dávat pozor na to, aby bylo dřevo opravdu suché. Mezi jednotlivými otvory nechte dostatečný odstup (alespoň 2 cm) a vyvrtejte je tak, aby byl jejich průměr mezi 3–8 mm. Aby dřevo nepopraskalo, vrtejte otvory v podélném směru, ne ze strany. Dřevo neprovrtávejte skrz na skrz a snažte se, aby stěny otvorů byly co nejhladší, protože včely by si mohly o odstávající dřevní vlákna poškodit křídla. Dřevitou moučku z děr jednoduše vyklepejte. Takto vyrobený domek dobře upevněte na vyvýšené slunné místo, které bude chráněné před větrem a deštěm.
  • K vytvoření domků a hotelů pro hmyz se často používají i cihly. Záleží ale na jejich správně zvoleném druhu. Do perforovaných a dutých cihel se včely nenastěhují. Naopak s vděčností přijmou cihlové tašky. Pórobetonové tvárnice („Ytong“) vstřebávají vodu, a proto se jako materiál k výrobě domků pro hmyz nehodí.
  • Některé druhy včel samotářek hnízdí v přírodních strmých srázech. Ochránci přírody pro ně staví hliněné stěny s vytlačenými otvory, jejichž konstrukci tvoří vrbové větve. Často však použijí hlínu, která je po zaschnutí až příliš tvrdá. Včelí druhy, které v těchto stěnách hnízdí, si totiž otvory vyhrabávají samy. To však nemohou, když je povrch příliš tvrdý. Použijte proto raději jílovitou hlínu, která je dostatečně měkká a do které se včely mohou zahrabat.

{"vsf-products-list":{"title":null,"products":["27814486","26221913","26219006"]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":309}}
{"vsf-page-link":{"page-id":366}}