Toužíte po perfektně vypadajícím trávníku a zároveň nechcete jeho údržbě věnovat příliš mnoho času? Pak je pro vás moderní robotická sekačka ideální volbou. Prozradíme vám, jak se sekačky po zahradě pohybují a jak se o ně správně starat.

Jak se robotická sekačka na zahradě orientuje a pohybuje?

Navigace sekaček se liší v závislosti na modelu. Většina robotických sekaček se orientuje podle vodiče, který je třeba umístit podél trávníku. Některé stroje poznají plochu na sekání prostřednictvím zabudovaných senzorů ‒ při použití těchto modelů doporučujeme ohraničit trávník kameny nebo jinými podobnými předměty. Moderní sekačky se orientují pomocí GPS modulu, který dokonce rozpozná, kde už je tráva posekaná a kde ještě ne. Jiné systémy fungují na principu náhodného pohybu. Sekačka se pohybuje nahodile po celé ploše trávníku, a protože pracuje prakticky každý den, je trávník zastřihnutý rovnoměrně. Existují i sekačky, u kterých jejich pohyb nastavíte tak, aby sekaly v pravidelných úsecích „řadu za řadou“. Tím za sebou ale po čase mohou zanechávat stopy. Eliminovat je můžete přenastavením trasy sekačky.

Moderní sekačky mohou disponovat antikolizními senzory, které jim umožňují vyhnout se překážkám. Nemusíte se tak bát opakovaných nárazů, které budou poškozovat stromy, porost nebo nábytek na zahradě. Současně však dokážou posekat trávu až zcela těsně u okraje trávníku. Pokročilé systémy dovolí moderním sekačkám pohyb i na úzkých chodníčcích, kam běžné robotické sekačky nevjedou. Jejich použití je tak možné na jednoduchých a pravidelných zahradách, ale i na svažitých pozemcích se spoustou terénních přechodů, teras nebo květinových záhonů.

Sekačky Worx Landroid dokonce umožňují připojení k vašemu domácímu Wi-Fi routeru. Díky cloudovým technologiím tak sekačka dokáže provádět automatické aktualizace softwaru nebo sama zvolit nejvhodnější dobu sekání.

Jak funguje ohraničující vodič?

Způsob navigace pomocí ohraničujícího vodiče využívá většina modelů robotických sekaček. Patří mezi ně i sekačky Worx Landroid, které najdete v odborných centrech BAUHAUS. Vodič je nutné umístit kolem travnaté plochy, kterou budete sekat. U sekaček bez antikolizního systému je nutné ohraničit také všechny překážky uvnitř plochy tak, aby je sekačka mohla bezpečně minout. Vodič lze umístit nad povrch trávníku, kde jej zafixujete pomocí háků, nebo těsně pod travní drn. Elektrický proud procházející vodičem vytváří magnetické pole, podle kterého sekačka pozná hranice sekané plochy. Pro správné fungování nesmí být kabel nikde překřížený.

Jak se o robotickou sekačku starat?

Před tím, než sekačku uvedete do provozu, je nutné provést její nastavení. To bývá velmi snadné a intuitivní a nezabere vám více než pár minut. Mnoho modelů sekaček je v dnešní době možné nastavit, ovládat a kontrolovat pomocí aplikace v počítači, chytrém telefonu nebo tabletu. Primární je nastavení aktuálního data a času, doby sekání a sekacích programů. Sekačka si pak už sama najde cestu zahradou a udržuje trávník na vámi nastavené výšce.

Kromě samotného nastavení vyžadují vaši pozornost také nože sekačky. Doporučujeme je čistit jednou za týden nebo ve chvíli, kdy se na ně nalepí vlhké zbytky trávy. Minimálně několikrát za rok je vhodné nože nabrousit nebo vyměnit za nové. Snadnější a méně častou údržbu vyžadují oboustranné nože, které stačí vyměnit nebo nabrousit jen dvakrát za sezónu. U všech modelů sekaček Worx Landroid jsou náhradní nože součástí balení.

Jen minimální údržbu bude vyžadovat nabíjecí stanice. U sekaček Worx Landroid dokonce tráva stanicí prorůstá a sekačka ji tak pravidelně seká.

Jak dlouho vydrží nabitý akumulátor?

Výkon lithium-iontového akumulátoru každého modelu lze poznat podle uvedených hodnot ve voltech a ampérhodinách. S plně nabitým akumulátorem mohou robotické sekačky pracovat přibližně 50 až 90 minut. Poté se vrátí do nabíjecí stanice.

Moderní lithium-iontové baterie pro sekačky Worx Landroid jsou dostupné s různou kapacitou a disponují životností mnoha nabíjecích cyklů. Pokud máte více zařízení značky Worx, můžete mezi nimi baterie i měnit.

Doba provozu a výkon sečení vždy závisí na složitosti terénu a na výšce a hustotě trávy. Modely Worx Landroid navíc disponují funkcí zpětného nabíjení při jízdě z kopce, čímž se prodlužuje délka sekání na jedno nabití až na 120 minut.

{"vsf-page-link":{"page-id":304}}
{"vsf-page-link":{"page-id":314}}