Řezané stromky ze speciálních plantáží se vyznačují pravidelným růstem, po Vánocích však na uschlé větvičky a opadané jehličí na podlaze není radostný pohled. Pokud chcete, aby vám vánoční stromek dělal radost nejen o Vánocích, ale po celý rok, pořiďte si letos živý stromek v kontejneru. Na jaře jej vysadíte na vaší zahradě nebo jej můžete pěstovat v květináči na terase. Poradíme vám, jak si stromek v kontejneru vybrat a jak o něj pečovat.

Jak stromek v kontejneru správně vybrat

Ne všechny stromky v kontejnerech jsou určené pro další výsadbu. Pouze rostliny, které jsou pěstovány v kontejneru už dlouho před vánočními svátky, mají potenciál uchytit se i po výsadbě na zahradě. Poznáte je tak, že půda v jejich kontejneru je udusaná.

Kořenový systém je prorostlý a je tvořen zdravými silnými kořeny včetně jejich vlásčitých zakončení. Díky tomu drží celý bal pevně pohromadě.

Rovněž kontejner bývá větší, aby měl stromek dostatečný prostor pro další růst. Pokud si nejste jistí nebo je kontejner obalený neprůhlednou fólií, požádejte o pomoc prodejce.

Na co se při výběru zameřit

Při výběru se zaměřte i na vnější vzhled rostliny. Je stromek svěží a pružný? Roste v kontejneru rovně? Drží jeho jehličí pevně na větvičkách? A voní jako živý strom v lese? Pouze zdravá rostlina má šanci přežít vánoční čas v interiéru a poté se uchytit ve venkovním prostředí.

Velikost stromku přizpůsobte vašemu interiéru i místu, kam jej na jaře přesadíte. Drobné stromky jsou levnější, ty větší zase po přesazení na zahradu při správné péči lépe porostou.

Vybírat můžete i podle druhu dřevin. V prodeji jsou nejčastěji různé druhy jedlí, borovic nebo smrků. Velmi oblíbeným druhem je jedle kavkazská (Abies nordmanniana), která má krásné husté jehličí a je poměrně odolná. Méně obvyklé jsou cypřiše nebo jalovce. Při nákupu dávejte přednost spíše prodeji ve venkovních prostorech, které, na rozdíl od vytopených prodejen, zaručují svěžejší stav rostlin.

Aklimatizace stromku 

S pořízením stromku v kontejneru nespěchejte. Jeho nákup je ideální naplánovat na 2–3 týdny před Vánocemi. To je také doba, kdy je třeba začít s postupnou aklimatizací, tedy přivykáním na vyšší teplotu.

Z venkovního stanoviště je vhodné jej přenést nejprve na chladnou chodbu nebo do světlého sklepa s teplotou 5–10 °C. Tam jej nechejte asi jeden týden a poté přesuňte na další týden do místnosti s teplotou 15–18 °C. Čím nižší jsou venkovní teploty, tím pozvolněji je nutné při aklimatizaci postupovat.

Příprava na Vánoce

O Vánocích bychom stromek neměli ve vytopeném bytě nechávat déle než 1 týden. Delší doba je pro rostlinu už značná zátěž a snižuje se tak pravděpodobnost jejího uchycení po přesazení do venkovních podmínek.

Během pobytu uvnitř je třeba stromek pravidelně zalévat ke kořenům. Pod kontejner umístěte podmisku na vodu, stromek by však neměl ve vodě stát. Ideální je i zvyšovat rosením vlhkost vzduchu v jeho blízkosti. V žádném případě stromek nepřesazujte. Nevzhledný kontejner můžete celý vložit do velké proutěné nádoby nebo jej obalit ozdobným papírem.

Při zdobení stromku dávejte pozor, abyste větve nepoškodili nevhodnými svíčkami nebo drátky na vánoční ozdoby. Stromek by měl být umístěn co nejdále od krbu, radiátoru a dalších zdrojů tepla. Současně by měl mít i dostatek slunečního světla. Samozřejmě je lepší, pokud můžete mít stromek postavený v co nejchladnější místnosti v domě nebo jej do této místnosti po Štědrém dnu přemístit.

Zpětná aklimatizace na venkovní podmínky

Aklimatizace stromku zpět na venkovní prostředí probíhá obdobně, ještě více je však třeba dávat pozor na teplotní změny a ochranu proti mrazu. Pobytem v teple se u stromku probouzí vegetační pochody, které už nelze zastavit, pouze je můžeme zbrzdit. Ideální tak je umístit kontejner až do jara do místnosti s teplotou 5–10 °C a dostatkem slunečního světla. Rostlinu je třeba pravidelně zalévat – substrát musí být trvale vlhký, nikoli však rozmočený.

Pokud však nemáte možnost umístit stromek do chladné místnosti v interiéru, přestěhujte jej do venkovního prostředí v den, kdy nemrzne, umístěte jej na přistíněné místo a nezapomeňte pořádně zalít. Jako ochranu proti mrazu zapusťte celý kontejner do půdy nebo alespoň důkladně přikryjte listím nebo slámou. Podle teploty a počasí je třeba jej průběžně i nadále zalévat.

{"vsf-products-list":{"title":"Nepřehlédněte","products":[]}}

{"vsf-page-link":{"page-id":319}}
{"vsf-page-link":{"page-id":389}}