Kromě formátu, rozměrů, barvy a dekoru jednotlivých dlaždic ovlivňuje celkový dojem z podlahy a stěn v místnosti i zvolený vzor a směr pokládky (tzv. spárořez). Níže najdete přehled těch nejčastějších a nejoblíbenějších vzorů

Pokládka na střih

Dlaždice na sebe vzájemně navazují a vytvářejí tak uspořádaný, přímočarý vzhled. Tento vzor pokládky je ideální, když chcete dosáhnout homogenního, symetrického dojmu, zejména při použití velkoformátových dlaždic. Současně se jedná o optimální řešení při kombinaci dvou barev (šachovnice).

Lodní podlaha

Atypická podoba divoké vazby napodobující dřevěnou podlahu. Skvěle se hodí pro obklady ve formátu prken. V závislosti na zvolené orientaci výrazně mění prostorové působení místnosti. Dobře se hodí do starších staveb a pro docílení vzhledu venkovské chalupy.

Rybinová pokládka

Reprezentativní vzor pokládky úzkých pravoúhlých formátů – často v designu dřeva nebo pálených cihel. I v menších místnostech dokáže prostoru vtisknout vznešený šarm. Při pokládce cikcak vzniká na okrajích relativně hodně odřezků – s tím je třeba počítat už při plánování potřebného množství dlaždic.

Přesazená vazba

Oblíbená pro podélné formáty jakékoliv velikosti dlaždic – prodlužuje místnost ve směru úzkých okrajů. Při pokládce lze zvolit pravidelné třetinové nebo čtvrtinové přesazení, ale i divokou náhodnou vazbu. Místnost tak bude působit uvolněnějším dojmem.

Římská vazba

Na první pohled vypadá jako náhodně položená dlažba, vzniká však rafinovaným uspořádáním 3 až 6 různých formátů dlaždic. Skvěle se hodí pro živě působící velké plochy bez křížových nebo podlouhlých spár. Na přípravu a pokládku si však naplánujte dostatek času.

Úhlopříčná vazba

Jedná se o klasickou křížovou vazbu, která se v prostoru pokládá diagonálně (tzv. „na koso“). Vzor skvěle zakrývá šikmé stěny a do čistě řezaných prostor dokáže vnést zajímavé napětí. Hodí se do menších i větších místností a oblíbený je i v šachovnicovém provedení.

Pro perfektní vzhled

Dlaždice se vyrábí složitým procesem za použití vysokého tlaku a teplot při vypalování. Mírná rozměrová odchylka je tak prakticky nevyhnutelná. Pro vyrovnání těchto nepřesností a dosažení jednotného obrazu pokládky lze zvolit několik různých řešení:

  • Šířku spáry můžete zvětšit na 5 mm i více a tím vyrovnat rozdíly. Docílíte tak ale i rustikálního vzhledu obložené plochy.
  • Nebo můžete zakoupit obklady a dlažby, které se po vypálení přeměří a adekvátně roztřídí. Tyto materiály lze poznat tak, že součástí štítku šarže je údaj o kalibru. Hrany rohů však přesto nikdy nemohou mít přesně 90 stupňů. V rámci jedné plochy je nutné použít právě jeden kalibr.
  • Pokud však chcete mít jistotu úzkých spár a perfektního výsledku, musíte zakoupit obklady a dlažby, které jsou rektifikované. U těchto materiálů je možná pokládka i s velmi tenkou spárou o šířce jen cca 1,5 mm. Hrany těchto obkladů a dlažeb jsou 100% přesné, protože se po výpalu ořezávají a jsou broušeny diamantovým kotoučem.

{"vsf-products-list":{"title":"Tipy pro váš nákup","products":["28665720","28354754","27822665","23047846","26767967","25357231","25739185","20150152","13810383","25273887"]}}

Aktuální katalog Obklady a dlažby

Prohlédněte si nový katalog Obklady a dlažby plný inspirace pro váš interiér! Najdete v něm koupelnové kolekce, obklady stěn, velkoformátové dlažby a mnohem více.

{"vsf-page-link":{"page-id":332}}
{"vsf-page-link":{"page-id":336}}