Velmi důležitými pomocníky na zahradách jsou bezpochyby včely. Díky jejich práci si můžeme pochutnat na vlastním ovoci, zelenině a oblíbeném medu. I proto jsou mezi zahrádkáři velmi vítanými návštěvníky. Víte, jak vypadá takový rok z pohledu včelky? A kolik práce je za jednou sklenicí medu? Připravili jsme pro vás pár zajímavostí, které o těchto pracovitých tvorech možná nevíte.

Včely v číslech - věděli jste, že...?

  • Na jeden kilogram medu musí 400 včel pracovat celý rok.
  • V České republice je více než 60 000 včelařů, kteří mají dohromady téměř 780 000 včelstev a ročně vyprodukují asi 9 000 tun medu.
  • Včely mají lepší čich než policejní psi.
  • Pokud je med skladován na chladném, suchém a tmavém místě, vydrží extrémně dlouho.
  • Gumoví medvídci jsou potaženi slabou vrstvou včelího vosku, aby se k sobě nelepili.
  • Včely létají rychlostí více než 30 km/h.
  • Včely umí počítat do čtyř.
  • Aby jedna jediná včela sama naplnila sklenici medu, musela by celkem třikrát obletět zeměkouli.
  • Během jednoho letu přinese včela do úlu 0,05 gramů nektaru. Během dne vyletí až desetkrát. Za celý svůj život nasbírá jedna včela asi 9 gramů medu. Deset včel váží dohromady jen jeden gram.
  • V létě včelstvo tvoří až 70 000 včel. V zimě klesá jejich počet na 15 000–20 000.

Jak včely komunikují

Včely mají vynikající orientační smysl a navzájem si dokážou sdělit, kterým směrem od úlu a v jaké vzdálenosti se slibný zdroj pylu nachází. Včely průzkumnice jsou vždy zkušené, starší včely. Zvládnou najít místa s květy, která jsou od úlu až 10 km daleko.

Poté, co se průzkumnice vrátí ze své expedice zpět do úlu, vrtí zadečkem a mává křidélky, čímž vydává intenzivní bzučivý zvuk. Tím dokáže upoutat pozornost dalších létavek v úlu.

Včelím tancem na plástvi sdělují průzkumnice ostatním včelám čtyři důležité informace:

  • Našla jsem nový zdroj potravy!
  • Takhle ten nový pyl voní a chutná.
  • Tak bohatý nebo naopak chudý nový zdroj potravy je.
  • Tak daleko a v tomto směru je naleziště od našeho úlu.

Včelí tanec je opravdovým zázrakem přírody. I když jej pozorovali už staří Řekové, nepřestává vědce fascinovat ani v dnešní době.

Kruhový tanec

Včela se po plástu pohybuje v kruhu a otáčí se střídavě doprava a doleva vždy na stejném místě. Ostatní včely ji přitom následují a vnímají vůni nového zdroje, který se poté vydávají v okolí úlu hledat.

Osmičkový tanec

Pokud se zdroj potravy nachází ve větší vzdálenosti, provádí průzkumnice takzvaný osmičkový tanec. Směr, kterým se mají včely za novým zdrojem potravy vydat, ukazuje úhel mezi plástvemi a osou tance. Vzdálenost zdroje snůšky od úlu signalizuje včela svým zadečkem. Čím více jím třese, tím dále se potrava nachází. Osmičkovým tancem si včely předávají informace o potravě vzdálené až šest kilometrů.

Rok očima včel

Období vegetačního klidu: od srpna

Od srpna už včely z úlu tolik nevylétávají. Pracují čím dál méně a soustředí se na přípravu zásob na zimu. Jejich počet se značně snižuje.

Když se ochladí, vytvoří včely v úlu tzv. chomáč. Máváním křídly dokážou v jeho středu vytvořit teplotu 20–30 ˚C i během tuhých zimních mrazů. Chomáč se prostorem úlu pomalu přesouvá a postupně tak spotřebovává zimní zásoby.

Období růstu: od února

Královna začíná s kladením vajíček. Už v únoru mohou včely vyletět na první pastvu, kterou jim poskytují zejména květy vrby jívy (takzvané kočičky).

Dlouhověké zimní včely jsou postupně nahrazovány novými dělnicemi. Plástve v plodišti jsou zcela obsazeny nově nakladenými vajíčky, larvami a kuklami a počet včel postupně roste.

S rostoucí venkovní teplotou začíná být na česně rušno. Včely čím dál častěji vyletují za snůškou a současně uvnitř úlu intenzivně staví nové voskové plásty.

Období reprodukce: od dubna

Období květu ovocných stromů přineslo včelám hlavní snůšku. Včely rychle zaplnily plásty medem a včelaři tak mohou vytáčet první med. Kromě ovocných stromů a dalších kvetoucích rostlin je hlavním zdrojen snůšky Trnovník akát.

V období reprodukce bývá ve včelstvu až 70 000 včel. Pokud je jim úlový prostor malý a včelař jej včas nerozšíří, včely vytvoří roj a přibližně polovina společenství odletí hledat nový domov. V přírodě tak dochází k přirozenému rozmnožování, ovšem pro včelaře se jedná o nežádoucí jev. Roj totiž odletí i s částí medových zásob.

Období produkce: od června

V létě nastává období druhé hlavní snůšky. Včely tvoří zásoby tzv. medovicového medu, který se vžil pod názvem lesní med. Medovice je hustá lepkavá látka bohatá na cukry vylučovaná hmyzem na povrchu listí a jehličí. Lesní med od květového snadno rozeznáte podle jeho tmavší barvy.

Ke konci produkčního období dochází k „vyhnání trubců“ z úlu. Trubci jsou dělnicemi z včelstva vytlačeni a zanedlouho venku hynou hladem a zimou. Včelí společenství tak redukuje svůj počet a postupně se připravuje na nadcházející období vegetačního klidu.

{"vsf-page-link":{"page-id":309}}
{"vsf-page-link":{"page-id":366}}