#grilovani

Zelenina z grilu – zdravě a chutně

12. 07. 2019

Když se řekne grilování, většině z nás se nejspíš automaticky vybaví maso. A třeba takový steak na grilu je skvělý, o tom není pochyb. Na grilu toho ale zvládnete udělat mnohem víc! Ke grilovanému masu se jako příloha hodí nejen pečivo. Grilovat můžete také zeleninu, a dokonce i ovoce – jejich chuť díky tomu získá úplně jiný rozměr.

Recept na zeleninové antipasti z grilu s kozím sýrem (6 porcí)

Zelenina

Zelenina

  • 1 menší květák nakrájený na zhruba 1,5 cm široké plátky
  • 1 středně velký lilek nakrájený na 2 cm široké plátky
  • 1 cuketa, podélně nakrájená na
  • 1,5 cm široké plátky
  • 200 g (chilli) papriček (Pimientos de Padrón)
  • 1 svazek menší mrkve (nakrájené podélně)
  • 1 svazek zimní cibule (očištěné)
  • Zhruba 200 g keříkových rajčat
  • Několik malých snítek tymiánu
  • 4–6 polévkových lžic olivového oleje
  • Mletá sůl a pepř

Na gremolatu

  • 1 stroužek česneku (nakrájený najemno)
  • Hrst bazalky a petrželky (nasekané)
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků (pražených, nakrájených nahrubo)
  • Asi 50 ml olivového oleje
  • Šťáva a kůra z ½ bio citrónu
  • Chilli vločky

K tomu

  • 1 kus celozrnného pečiva (nakrájeného)
  • Zhruba 100 g kozího sýra
  • 1 menší snítka rozmarýnu

Příprava

Zeleninu připravenou tímto způsobem si oblíbí úplně každý, na grilu se totiž promění v chutnou delikatesu. Nejprve zeleninu smíchejte s olejem a tymiánem, osolte ji a opepřete. Gril rozehřejte na 170–200 stupňů. Plátky květáku, lilku a cukety vložte na rozpálený litinový plát grilu a grilujte pod zavřeným víkem 5–8 minut, papričky grilujte 3–4 minuty.

Hotovou zeleninu a rajčata můžete položit na rozehřátý rošt. Mrkve a česnek grilujte na přímém žáru ohně pod zavřeným víkem 7–10 minut střídavě z obou stran. Hotovou zeleninu dejte na servírovací podnos, osolte ji a opepřete. Smíchejte všechny ingredience na gremolatu a podle chuti přidejte olivový olej. Nakrájené pečivo dejte na grilovací pánev, obložte plátky kozího sýra a snítkou rozmarýnu a na rozpáleném grilu pod víkem grilujte po dobu 4–5 minut. Zeleninu servírujte s antipasti a vše ozdobte troškou gremolaty.



Jak dlouho zeleninu grilovat?

Ne všechny druhy zeleniny se grilují stejně dlouho. Mimo to by se určité druhy měly grilovat pouze na nepřímém žáru ohně tak, aby žár neprostupoval grilovací mřížkou přímo, ale kolem ní.

Zelenina

Artyčoky
rozpulte a na přímém žáru grilujte 15 minut z každé strany
Avokádo
rozpulte, vyndejte pecku a na přímém žáru grilujte 4 minuty z každé strany
Brambory
nakrájejte na plátky a na přímém žáru grilujte 12–15 minut
Brokolice
malé růžičky blanšírujte na přímém žáru zhruba 8 minut
Cibule
rozpůlenou grilujte na nepřímém žáru 35 minut, oloupanou a nakrájenou na kolečka grilujte na přímém žáru 10 minut
Cuketa
nakrájejte na 1cm plátky a grilujte na přímém žáru 5 minut
Česnek
celou paličku zabalte do alobalu a na nepřímém žáru grilujte 45 minut
Fenykl
nakrájejte na tenké plátky a na přímém žáru grilujte 6 minut z každé strany
Houby
v grilovacím koši, na grilovacím tácu nebo na špízu – grilujte celé na přímém žáru cca 8 minut (podle velikosti)
Chřest
grilujte celé tenké stonky na přímém žáru cca 6 minut
Jarní cibulka
grilujte celou na přímém žáru 3–5 minut

Kedlubna
nakrájejte na 2cm plátky a na přímém žáru grilujte cca 15 minut
Kukuřice
syrovou grilujte na přímém žáru 30 minut (u předvařené stačí 15 minut)
Květák
květákové růžičky nakrájejte na 1cm plátky a na přímém žáru grilujte 5 minut z každé strany
Lilek
nakrájejte na 2cm plátky a na přímém žáru grilujte 5 minut z každé strany
Mrkev
podélně rozpulte a na přímém žáru grilujte 6 minut z každé strany
Paprika
rozpulte a na přímém žáru grilujte cca 5 minut z každé strany
Pórek
podélně rozpulte a na přímém žáru blanšírujte 5 minut z každé strany
Rajčata
velká rozpulte, malá grilujte celá na přímém žáru 6–8 minut
Růžičková kapusta
kapustu předvařte (3 minuty) a grilujte celou na přímém žáru 5 minut
Červená řepa
nakrájejte na 1cm plátky nebo ponechte celou a grilujte na nepřímém žáru tenké plátky 10 minut, celou řepu 70 minut
Sladké brambory
zabalte celé do alobalu a na nepřímém žáru grilujte až 60 minut


Všechny články